Pizza med tomatsås och ananas

Pizza med tomatsås och ananas 2
Foto: Tv4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Pizza med tomatsås och ananas

12 ingredienser

1 h

Hemgjord pizza med tomatsås och härlig topping så som ananas och champinjoner är en riktig fullpoängare inför helgen! Den extremt lilla mängden jäst gör pizzadegen härligt lätt och luftig - något kocken Jonas anser vara extremt viktigt i pizzabaket.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 630 g vatten, kallt
  • 1 g jäst
  • 20 g salt
  • 1 kg vetemjöl

Tomatsås

  • 100 g tomatpuré
  • 250 g vatten
  • 1 msk olivolja
  • salt

Topping

  • ananas (ekologisk)
  • ost (t.ex. Havgus, Gouda eller parmesan)
  • skinka (Svensk)
  • gul lök, skivad

Gör så här

Pizzadeg

  1. Väg upp vatten. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet.
  2. Blanda ner mjölet och arbeta degen för hand tills klumparna försvinner.
  3. Dela degen i bollar som väger 240 g styck. Låt bollarna jäs i kylen över natten och ta ut 30 minuter innan bakning.

Tomatsås

  1. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen och låt koka ihop i 2–3 minuter.

Topping

  1. Kavla ut pizzadegen, bred på tomatsås och toppa med ananas, ost, skina och lök.
  2. Ultimata är att baka pizzan i en pizzaugn som går upp till 350 grader, då tar det ca 3 minuter. Men det går såklart bra i en vanlig ugn också på 250–300 grader i ca 5–6 minuter.