En härlig pizza med tomatsås, mozzarella och eventuellt lite sardeller är en riktig fullpoängare. Receptet kommer från boken Pizza Wizard av Oskar Montano.
Lägg degen på mjölat bakbord och baka ut med pianoteknik. Vänd och fortsätt trycka ut degen på samma sätt tills degen är nästan lika stor som plåten.
Baka ut
Olja in plåten med 3 msk olivolja. Lyft försiktigt upp degen och skaka av överblivet mjöl och placera den på plåten. En grandmadeg låter du jäsa 1 timme ovanpå spisen.
Se till att degen når ut fint i kanterna.
Sprid ut tomatsåsen jämnt över degen, strö över oregano och ringla över ordentligt med olivolja.
Grädda
Grädda pizzan direkt på bottnen av ugnen. Vänd plåten efter 6 minuter så att andra sidan kommer innerst. Efter totalt cirka 10 minuter kollar du så att degen är gyllenbrun under utan att brännas. Om inte kör du några minuter till. Flytta den till mitt i ugnen och grädda den cirka 2 minuter eller längre, tills den fått rejält med färg och ovansidan också är färdig.
Ta ut och ringla över olivolja. Toppa med buffelmozzarella och gärna några sardeller.
Tomatsås
Krossa tomaterna i en passör eller för hand i en bunke. Tillsätt salt och olivolja tills du tycker det smakar gott. Peppar är valfritt men absolut inte för mycket. Ibland gillar jag att riva i vitlök i såsen men tänk på att den lätt kan ta över så ibland är det bättre att lägga skivad vitlök på pizzan.