Tellström play

Måltidshistoria med Richard Tellström

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och gästar ofta Nyhetsmorgon där han bjuder på intressant kunskap om mat och vad vi äter. Ibland blir det även en rolig quiz.

Frasiga våfflor med jäst
play

7:33

Våfflans historia

Richard lär oss allt om den goda våfflan. Hur länge har den funnit i Sverige och när kom det elektriska våffeljärnet egentligen?

Pasta amatriciana
play

7:19

Pastans historia

Richard berättar om ursprunget till svenskarnas favoriträtt, spagetti med köttfärssås, och pastans väg till Sverige.

Semla måltidskunskap
play

9:10

Semlans historia

Richard berättar om den goda semlans historia. Dessutom har han med sig ett roligt semmelquiz.

Matkombinationer i sverige
play

9:25

Maten som bara äts i Sverige

Köttbullar och surströmming i all ära men vad mer är typisk svensk mat och vilka matkombinationer är unika för oss svenskar?

Snacks måltidshistoria
play

9:45

Snacksens historia

Richard lär oss om snacks och deras historia.

Viltgryta med rönnbärsgelé
play

9:28

Vilträtternas historia

Hur har vi förhållit oss till att äta viltkött i Sverige genom tiderna och vem får jaga vad?

Kanelbulle
play

9:20

Kanelbullens historia

Richard reder ut varför just kanelbullen är så populär.

Kryddor måltidshistoria
play

9:10

Kryddornas historia

Vi har en kryddig mathistoria i Sverige. Richard berättar om örter och kryddor som överlevt genom tiderna. Och så blir det kryddquiz!

jordgubbar
play

7:00

Bären och frukternas historia

Richard berättar hur vi skördade förr i tiden och smartaste sätten att ta hand om trädgårdens godsaker.

Ägg
play

9:47

Påskens mathistoria

Ägg i alla varianter hör påsken till – men varför är det så egentligen? Richard reder ut varför vi äter som vi gör just nu.

Bär och svamp måltidshistoria
play

9:50

Bärens och svamparnas måltidshistoria

När uppfanns blåbärssoppan, kantarelltoasten och vargtassen? Dessutom om svenskens relation till lingon.

Kraftor-Tellstrom
play

10:18

Kräftskivans och surströmmingens historia

Måltidshistorikern Richard Tellström lär oss allt om kräftskivor och dess historia. Han pratar även om surströmmingen och hur den traditionen kom till Sverige.

TIPS

För en ännu bättre Play-upplevelse, använd dessa ikoner i spelaren: