Plommongalette med mandelspån

Plommongalette med mandelspån
Foto: Dansukker

Plommongalette med mandelspån

11 ingredienser

1 h 30 min

Rustik galette fylld med saftig mandelmassa, soliga plommon, smör och kardemumma. Oh la la, vad gott!

Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Muscovadorörsocker behandlas så lite som möjligt för att arom och färg ska bevaras.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Galette

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 0,25 tsk salt

Fyllning

  • 75 g mandelmassa
  • 25 g smör
  • 0,25 tsk malen kardemumma, nystött
  • 3 plommon (stora)

Garnering

  • mandelspån
  • Dansukker Florsocker

Gör så här

Galette

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till galetten i en matberedare eller förhand. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
  2. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning

  1. Riv mandelmassa och vispa tillsammans med smör och kardemumma, ställ åt sidan.
  2. Skölj, halvera och kärna ur plommon. Skär dem i klyftor.
  3. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  4. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåts-papper, ca 30 cm i diameter.
  5. Bred fyllningen i mitten av cirkeln och lägg plommonklyftorna i ett fint mönster på fyllningen. Vik in kanterna, pensla med vatten och strö på mandelspån.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter, tills galetten är gyllene.

Garnering

  1. Låt svalna och dofta över florsocker innan servering.
  2. Servera gärna med vaniljglass.
TIPS!
Fler tips!
Citronkladdkaka med hallonmousse

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer