Pocherad torsk med vitvinssås

POPULÄRT
koket.se
Pocherad torsk med vitvinssås
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Pocherad torsk med vitvinssås

14 ingredienser

35 min

Ljuvligt god fiskrätt med torsk som får sjuda i en fond på bland annat vitt vin. Fonden blir sen till grund för en vitvinssås att servera till fisken ihop med kokt potatis vänd i fräst purjolök och fänkål. Vill du bjuda något mer till passar en enkel tomatsallad fint till.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé (eller annan vit fisk)
  • 50 g smör
  • 0,5 purjolök
  • 1 fänkål
  • 1 citron
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ca 1 dl vispgrädde
  • 1 knippe gräslök
  • majsstärkelse, att reda av såsen med
  • 800 g fast potatis, gärna små fina kulpotatisar
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Tvätta och strimla purjolöken. Ansa och skärfänkålen i mindre bitar.
  2. Värm upp smör i en stekpanna med höga kanter. Fräs grönsakerna i smöret tills purjolöken börjar bli lätt genomskinlig. Grönsakerna ska inte få färg.
  3. Häll på det vita vinet och fiskbuljongen, låt koka ca 5-10 minuter. Smaka av med salt.
  4. Under tiden uppkoket sjuder skär du fisken i jämnstora portionsvänliga bitar.
  5. Pochera sedan fisken i ungefär 3-5 minuter beroende på fiskens storlek. Lyft upp fisken när den nått en innertemperatur på 45 grader och låt den vila fram tills servering. Det går bra att varmhålla den på 50 grader varmluft i ugnen, täck bara fisken med plastfolie! Spara gärna vätskan till såsen!

Sås

  1. Sila vätskan från pannan ner i en kastrull, lägg purjolök och fänkål åt sidan. Reducera ner vätskan tills ungefär hälften återstår. Tillsätt vispgrädden och låt sjuda någon minut.
  2. Red eventuellt av såsen med majsstärkelse och vatten. Smaka sedan av med salt och citronsaft. Avsluta med att vända ned finskuren gräslök och finrivet citronskal.

Potatis

  1. Halvera potatisen och koka den i rejält saltat vatten tills den är klar. Häll av.
  2. Fräs den sparade fänkålen och purjolöken i olivolja i en kastrull. Vänd ner den kokta potatisen tillsammans med finhackad persilja. Smaka av med salt.
  3. Servera den kokta potatisen med fisken och såsen.