2 snacksgurka (eller motsvarande mängd vanlig gurka)
2 avokador
2 dl edamamebönor (gröna sojabönor)
4 msk inlagd ingefära (gari)
2 nori, ark klippta i mindre bitar (sushisjögräs)
ca 80 g rom (t ex regnbågsrom eller stenbitsrom)
0,5 knippe ärtskott
1 msk rostade sesamfrön
Chilimajonnäs
1 dl majonnäs
1-3 msk sriracha
1 limefrukt, några droppar
1 msk rostade sesamfrön
Gör så här
Tvätta riset generöst med kallt vatten i kastrullen det ska kokas i och byt vatten 3 gånger.
Låt rinna av i durkslag och lägg tillbaka riset i kastrullen. Häll på 4,5 dl vatten och låt koka upp på hög värme under lock. Sänk sedan värmen till låg och låt puttra i 17 minuter, dra sedan av från värmen och låt vila under lock i ytterligare 5-10 minuter.
Skär laxen i tärningar och skiva salladslöken så tunt du kan på diagonalen.
Blanda soja, sesamolja och risvinäger, lägg ner lax och salladslök och rör om försiktigt.
Blanda ihop majonnäs och sriracha till chilimajonnäsen. Smaka av med lime.
Skär gurka i halvmånar och tärna avokado.
Fluffa till det nykokta riset och fördela i portionsskålar. Lägg på den marinerade laxen, gurka, avokado, edamamebönor, gari, nori, rom och ärtskott.
Ringla på chilimajonnäs och strö på sesamfrön. Servera genast och njut!