Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
Koka upp socker, risvinäger och salt. Låt svalna.
Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan. Blanda och smaksätt riset med socker- och vinägerblandningen i en glas- eller träskål och håll det varmt.
Skala och tärna mango och papaya. Kärna ur gurkan och skär i tärningar. Lägg mango, papaya, gurka, svarta bönor, skivad salladslök (den gröna delen), hackad koriander, finhackad chili och riven vitlök i en skål. Smaksätt med honung, limesaft, olivolja och salt och peppar. Blanda om försiktigt.
Riv en bit rödkål på mandolin eller hyvla med en osthyvel.
Skär tonfisken i stora tärningar och blanda med sesamolja, soja, svarta och vita sesamfrön samt salladslök i en skål.
Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela tonfisk och mangosalsa ovanpå. Toppa med rödkål och koriander.