Pollytårta

koket.se
Pollytårta med påsar
Foto: Köket.se

Pollytårta

18 ingredienser

En enkel och riktigt festlig tårta med smak av Polly. Hurra säger vi för den här godingen, som du bara måste baka och bjuda på! Receptet är skapat av ingen mindre än Ronja Sjölander - vinnaren av Hela Sverige bakar.

Cloetta tipsar!
Polly original produkt

Cloetta tipsar!

Polly Original är härligt sega skumtoppar dragerade med en ljuvlig chokladsmak.

Läs mer

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Chokladbotten

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker (90g)
  • 5 äggulor (ca 90g)
  • 4 msk mjölk (ca 40g)
  • 2 dl vetemjöl (120g)
  • 2 tsk bakpulver (10g)
  • 3 msk kakao (30g)
  • 0,5 tsk salt

Marängtäcke

  • 5 äggvitor (ca 140g)
  • 1,5 dl strösocker (135g)
  • 100 g mörk choklad, smält
  • 0,5-1 dl mandelspån

Pollyfluff

  • 200 g Polly Original
  • 5 dl vispgrädde
  • salt (en nypa)
  • 1 gelatinblad

Dekoration

  • 200 g Polly Original
  • 2 dl grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Polly-fluffet

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm grädde, Polly och en nypa salt på medelvärme i en kastrull. Grädden får inte koka, rör om emellanåt tills all Polly smält. Blanda därefter ner gelatinet och rör om.
  2. Häll upp fyllningen i en form och ställ kallt, låt fyllningen bli riktigt kall, gärna i kylskåpet över natten.

Chokladbotten

  1. Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt i en bunke. Tillsätt därefter en äggula i taget under konstant vispning. Rör ner mjölken och blanda tills du har en slät smet.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.
  3. Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten i en springform, bre ut till ett jämnt lager.

Marängtäcke

  1. Smält chokladen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt strösockret lite i taget, vispa sedan tills du har en blank och fin maräng.
  2. Häll ner chokladen och rör om ett par gånger så marängen blir marmorerad. Bre ut marängen ovanpå chokladsmeten, toppa med flagad mandel och grädda i ca 40-50 minuter tills marängen ser frasig och hårt ut.
  3. Låt kakan svalna helt.

Montering

  1. Vispa upp Pollyfluffet och bre ut på den avsvalnade tårtan, bre ut ett lager med lättvispad grädde och strö sedan över hackad Polly. Sen är det klart för servering!
  2. Tips: Frys in en påse med Polly en timme innan användning för att enklare dela/hacka godiset i mindre bitar.