Bondsallad på sommarprimörer

Bondsallad på sommarprimörer
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Bondsallad på sommarprimörer

18 ingredienser

25 min

En härlig bondsallad som görs på de första primörerna. Serveras med en god dressing och parmesanost.

Ingredienser

portioner
  • 1 salladshuvuden (lollo eller frissé går också bra)
  • 100 g späd spenat
  • 4 tomater (orange)
  • 100 g parmesanost, grovt riven
  • 1 dl grön sparris
  • 10 färskpotatisar, kokta
  • 1 dl skärbönor
  • 2 knipplökar
  • 200 g kantareller
  • 1 förp bacon, skivat
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl persilja
  • 2 msk olja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 äggula
  • dijonsenap
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj av salladen och låt rinna på en ren handduk. Dra blasten av spenaten och skölj. Skölj och skär tomaterna i halvor. Riv parmesanen på det grova på järnet.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka sparrisen, bönorna och sommarlökarna hastigt i lättsaltat vatten. Stek kantarellerna i en stekpanna med smör. Skiva den kokta potatisen.
  3. Skiva baconskivan och lägg i en form eller på en tallrik. Stek i ugnen tills det är lagom knaprigt. Låt baconet svalna på hushållspapper.
  4. Dressing: Skala och hacka schalottenlökarna och blanda med äggula, persilja, olja och vinäger samt dijonsenap.
  5. Placera ut allting fint på tallriken, rippla dressingen och strö parmesanen över salladen. Servera.