Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Värm upp oljan och bryn köttet. Strö över paprikapulvret.
Bryn paprika, lök, vitlök och tomater tillsammans med köttet i 5 minuter.
Häll i vin vatten och fond. Lägg på ett lock och koka i ca 3-4 timmar eller tills köttet är mört. Under tiden pörkölten kokar ihop sig kan vätskan dunsta. Häll då i lite vatten så grytan inte kokar torr. Konsistensen ska gärna vara lite tjock när den är klar. Det blir den av att grönsakerna kokat sönder och bildat en egen redning av såsen. Smaka av med salt och peppar
Tips! Har du en tryckkokare hoppar du över vattnet, då det inte dunstar i en sådan maskin.
Nokedlin
Knäck äggen i en stor skål. Mixa i mjöl, vatten och salt. Blanda till en seg smet. Ställ åt sidan så mjölet kan expandera i smeten.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Här kommer det trixiga. Man ska helst ha ett speciellt nokedli järn eller spätzle järn för att göra dessa små klimpar. Då lägger man järnet över det kokande vattnet, häller i lite smet och drar behållaren fram och tillbaka. Har man INTE ett sånt kan man hälla lite smet på en tallrik. Ta en tesked och med snabba rörelser nagga ner smeten i vattnet. Nokedlin är klar när den kommit upp till ytan.
Ta ur nokedlin med en hålslev över till ett durkslag. Skölj med vatten. Fortsätt med nästa laddning.