Potatisgnocchi med råstekt majs och purjolök

Potatisgnocchi med råstekt majs och purjolök
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Potatisgnocchi med råstekt majs och purjolök

18 ingredienser

1 h

"Majs och potatis är en härligt höstkombo! Genom att ugnsbaka potatisen så får du bort lite vätska och konsistensen blir bra på gnocchin. De går fint att förbereda och tillaga när du behöver." /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner
  • 350 g potatis (t.ex. Bintje)
  • 1 purjolök, den vita delen
  • 75 g vetemjöl (eventuellt mer)
  • 1 ägg
  • vitvinsvinäger
  • kallpressad rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Grön olja

  • 1 purjolök, gröna delen
  • 1 dl olja

Servering

  • 1 majskolv, kornen bortskurna
  • färsk rosmarin
  • 1 klyfta vitlök, bankad
  • rapsolja
  • lagrad ost, riven
  • blandade örter
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ugnsbaka potatisen med skalet på i ca 25 minuter på 180 grader, de ska bli mjuka.
  2. Baka purjolöken i ugnen tillsammans med potatisen tills den har mjuknat, ca 20 minuter.
  3. Låt purjolöken svalna och plocka sedan bort det yttersta lagret av skal.
  4. Skala potatisen med en kniv och passera genom en potatispress.
  5. Rör snabbt samman potatisen med mjöl, salt och ägg. Ibland behövs lite mer mjöl.
  6. Vara noga med att röra så lite som möjligt i degen.
  7. Mjöla bordet och platta ut degen till en matta, ca 1 cm tjock.
  8. Skär degen i tärningar, 1x2 cm stora. Mjöla bitarna lätt så att de inte fastnar.
  9. Lägg ner bitarna i kokande saltat vatten. Koka i ett par minuter tills de flyter upp.
  10. Lyft upp dem och ringla lite olja över direkt samt salta. Du kan även kyla dem i kallt vatten om du ska servera dem senare.
  11. Skär purjolöken i munsbitar och krydda med vinäger, olja, salt och svartpeppar.

Grön olja

  1. Mixa den gröna delen av purjolöken med ca 1 deciliter olja till en ilsket grön färg. Sila.
  2. Förvara oljan i frysen så håller den länge.

Servering

  1. Stekt gnocchin och majsen med rosmarin och vitlök tills det fått lite färg. Salta och peppra.
  2. Fördela gnocchi och majs på tallrikar.
  3. Toppa med purjolöken.
  4. Riv den lagrade osten över och ringla den gröna oljan runt.
  5. Dekorera med säsongens örter.