Potatisplättar med vitkål

Potatisplättar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Potatisplättar med vitkål

8 ingredienser

30 m

Enkla potatisplättar som görs på kokt potatis. Denna rätt är perfekt för barnen att hjälpa till med, eller laga själva!

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 8-10 potatisar, kalla kokta
  • smör
  • 200 g vitkål
  • 2 dl lingonsylt

Gör så här

  1. Blanda 3 dl mjöl och 1 tsk salt i en bunke. Tillsätt 3 dl mjölk och vispa till en klumpfri smet.
  2. Vispa ner ytterligare 3 dl mjölk och 4 ägg.
  3. Riv 8–10 kalla kokta potatisar och blanda ner i smeten.
  4. Lägg en klick smör i en het stekpanna. Klicka ut smet, ca 0,5 dl per plätt. Stek tills de fått fin färg, 2–3 min per sida.
  5. Strimla 200 g vitkål med osthyvel eller liknande. Blanda kålen med 2 dl lingonsylt.