Potatistortilla med lax och Västerbottensost

Potatistortilla med lax och västerbottensost
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Potatistortilla med lax och Västerbottensost

12 ingredienser

30 min

En tunn variant av tortilla med krispiga potatischips i smeten. Den ska vara ordentligt krämig i mitten och inte ”stanna” helt. Här är den lyxigt toppad med lax, smörkokt lök och Västerbottensost.

Ingredienser

portioner
  • 60 g potatischips, hemgjorda eller köpta
  • 4 ägg
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 120 g salmalax (laxloin, tjocka biten av laxen)
  • 10 g färsk dill
  • 120 g Västerbottensost
  • 1 gul lök
  • 20 g laxrom
  • 20 g crème fraîche
  • 20 g smör
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala, dela och skiva löken tunt. Lägg i en kall stekpanna, tillsätt smöret och sätt pannan på medelvärme. Låt löken smörkoka, rör om då och då. När löken är torr så är den klar, ställ åt sidan
  2. Skär laxen i 0,5 cm tjocka skivor. Salta laxens snittyta lite lätt, ca 20-30 minuter innan servering.
  3. Smula Västerbottensosten i små bitar. Hacka dillen grovt.
  4. Vispa ihop ägg och salt i en skål. Vänd ner chipsen.
  5. Hetta upp en stekpanna till hög värme. Häll i olivolja och låt den bli rykande varm.
  6. Häll smeten i pannan och se till att den puffar upp ordentligt i kanterna. Jobba med värmen genom att lyfta pannan då och då och känna efter om tortillan har stannar något. Den ska behålla bra krämighet och nästan vara rinnande i mitten.
  7. Stjälp upp tortillan på en tallrik så att det krämiga sidan hamnar uppåt.
  8. Toppa med Västerbottensost, lax, laxrom, dill, smörkokt lök, crème fraiche och lite olivolja.