En tunn variant av tortilla med krispiga potatischips i smeten. Den ska vara ordentligt krämig i mitten och inte ”stanna” helt. Här är den lyxigt toppad med lax, smörkokt lök och Västerbottensost.
Skala, dela och skiva löken tunt. Lägg i en kall stekpanna, tillsätt smöret och sätt pannan på medelvärme. Låt löken smörkoka, rör om då och då. När löken är torr så är den klar, ställ åt sidan
Skär laxen i 0,5 cm tjocka skivor. Salta laxens snittyta lite lätt, ca 20-30 minuter innan servering.
Smula Västerbottensosten i små bitar. Hacka dillen grovt.
Vispa ihop ägg och salt i en skål. Vänd ner chipsen.
Hetta upp en stekpanna till hög värme. Häll i olivolja och låt den bli rykande varm.
Häll smeten i pannan och se till att den puffar upp ordentligt i kanterna. Jobba med värmen genom att lyfta pannan då och då och känna efter om tortillan har stannar något. Den ska behålla bra krämighet och nästan vara rinnande i mitten.
Stjälp upp tortillan på en tallrik så att det krämiga sidan hamnar uppåt.
Toppa med Västerbottensost, lax, laxrom, dill, smörkokt lök, crème fraiche och lite olivolja.