Krukost med konjak

Potkäs med konjak
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Krukost med konjak

6 ingredienser

Potkäs, eller krukost som det också kallas, är ett bredbart pålägg som du gör av valfria sorters ostar och smaksätter med sprit - här väljer Ernst konjak. Jättegott att bre på en bit knäcke.
Ett recept från Jul med Ernst 2024.

Jul med Ernst 2024
Jul med Ernst 2024

Jul med Ernst 2024

Här kan du se årets alla härliga program fullproppade med recept och pyssel - såklart med Ernst Kirchsteiger i spetsen.

Läs mer

Alla recept från Jul med Ernst
Choklad- och lakritstryffel med vit choklad och jordgubb

Alla recept från Jul med Ernst

Här kan du hitta alla Ernst Kirchsteigers smarriga recept från Jul med Ernst.

Läs mer

Ingredienser

  • 200 g hårdost (till exempel präst, herrgård eller annan lagrad ost)
  • 100 g grönmögelost (till exempel stilton eller gorgonzola)
  • 100 g färskost (eller dessertost som brie eller camembert)
  • ev 25 g smör
  • 7-8 cl cognac (valfritt, efter smak)
  • kummin, efter smak

Gör så här

  1. Bryt ner hårdosten i mindre bitar och lägg i en skål.
  2. Tillsätt färskosten och mixa tills blandningen är krämig men fortfarande tjock.
  3. Tillsätt konjak och kummin efter smak. Om du vill ha en krämigare konsistens, blanda i lite smör.
  4. Se till att kärlet du ska förvara osten i är noggrant diskade. Förr i tiden desinficerade man en keramikkrukan med någon form av sprit genom att rulla runt det i krukan.
  5. Lägg ostblandningen i krukan och banka lätt mot bordet för att få bort luftfickor.
  6. För att göra en vacker gå bort-present - klä krukan med folie och tyg, sätt en gummisnodd runt eller gör det enkelt och använd en behållare med lock.
  7. Låt stå i kylen några dagar för att utveckla smak innan servering.