Pridetårta med marsipan - se & gör

koket.se
Pridetårta med marsipan - se & gör
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Pridetårta med marsipan - se & gör

17 ingredienser

Så gör du en regnbågstårta! Johan Sörberg visar steg för steg i filmen hur du gör denna färgglada tårta.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

  • 12 ägg
  • 12 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 9 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten, varmt
  • färgämnen (lila, blå, grön, gul, orange och röd)
  • 6 aluminiumform à 6 dl
  • smör, till formarna
  • ströbröd, till formarna

Fyllning

  • 4,5 dl vispgrädde
  • 600 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 2-3 citroner, finrivet skal och saft

Topping

  • 1 vitt marsipanlock, till tårta
  • blommor av sugarpaste, till dekoration
  • silverkulor, till dekoration

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Socker och ägg vispas.
  3. Sikta och blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner torrvarorna i äggvispet. Rör i mjölk och vatten.
  4. Dela smeten i 6 skålar. Färga lila, blå, grön, gul, orange och röd. Vänd försiktigt i färgen så smeten behåller luftigheten. Häll smeten i smorda och bröade formar (à 6 dl, ca 150-200 g smet per form). Fyll formarna till 2/3 ungefär.
  5. Grädda formarna mitt i ugnen, ca 5-8 minuter. Låt bottnarna svalna.
  6. Skär rent bottnarna så att de blir jämna.

Fyllning

  1. Vispa grädde och vänd ner övriga ingredienser till fyllningen.

Montera

  1. Spritsa fyllningen på bottnarna, bygg på med nya lager allt eftersom. Stryk ut fyllningen över hela tårtan så det blir så jämnt som möjligt.
  2. Täck tårtan med marsipan. Dekorera med blommor av sugarpaste och silverkulor om du vill.