Primörer med sidfläsk och krondillscrème

Primörer med sidfläsk och krondillscrème
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Primörer med sidfläsk och krondillscrème

24 ingredienser

1 h

Förgyll helgen och sommaren med säsongens primörer, rökt och grillat sidfläsk samt krondillscrème.

Ingredienser

portioner

Krondillscrème

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 knippe krondill
  • 1 citron, saften
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja

Sidfläsk

  • 400 g rökt sidfläsk
  • 1 citron, skalet

Servering

  • 1 bit färsk pepparrot
  • ca 800 g primörer, valfria
  • 1 knippe persilja

Inkokning till primörer

  • ca 800 g primörer (fänkål, lök, morötter, kålrabbi)
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • 1 knippe persilja
  • basilika
  • 2 msk smör
  • vitpeppar

Gör så här

Krondillscrème

  1. Blanda majonnäs och gräddfil.
  2. Plocka och hacka topparna av krondillen grovt (stjälkarna sparas för inkokning av primörerna) blanda allt.
  3. Smaksätt med lite citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Ringla olivolja på toppen och garnera med lite krondill.

Sidfläsk

  1. Skiva det rökta fläsket i skivor som är ca 0,5 cm tjocka.
  2. Grilla skivorna på relativt hög värme, ca 1-2 minuter på var sida så att de får lite karaktär.
  3. Lägg fläsket åt sidan och håll dem varma.
  4. Finriv skalet på citronen över fläsket.

Servering

  1. Servera fläsket med ljumna primörer (se recept nedan) och krondillscrème.
  2. Toppa med riven pepparrot, krondill och persilja.

Inkokning till primörer

  1. Skär fänkålen i ca 6–8 klyftor beroende på storlek. Ta bort rotfäste och spara ”dillen".
  2. Skär övriga rotfrukter i samma storlek.
  3. Borsta morötterna och skiva dem samt schalottenlök och vitlök tunt.
  4. Fräs alltsammans i olivolja utan att det tar färg.
  5. Tillsätt timjan, vin, buljong och salt.
  6. Koka under lock i ca 30 minuter, fänkålen ska bli ordentligt genomkokt.
  7. Finstrimla örterna.
  8. Smak av buljongen med örterna och klicka i lite smör som rundar av buljongen.
  9. Vill du spara primörerna i kylen och servera dem kalla så tillsätt inte smöret.