Prins Oscar-tarte

Prins Oscar-tarte
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Prins Oscar-tarte

24 ingredienser

Fylld med rabarber-, jordgubbs och champagnecurd samt toppad med färska jordgubbar och citron- och flädermaräng.

Ingredienser

Mördeg

  • 100 g strösocker
  • 100 g osaltat smör
  • 225 g vetemjöl
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt
  • 1 ägg
  • 1 citron, rasp av
  • 1 tsk malen kardemumma

Rabarber-, jordgubbs- och champagnecurd

  • 35 g rabarberpuré
  • 30 g jordgubbspuré
  • 10 g citron, saft
  • 10 g champagne
  • 150 g strösocker
  • 100 g smör
  • 150 g ägg
  • 1 blad gelatin

maräng

  • 2 citroner, saften
  • 1 dl fläderblomssaft
  • 150 g äggvita
  • 20 g strösocker
  • 1 tsk citron, saft
  • 275 g strösocker
  • 70 g vatten

Servering

  • jordgubbar

Gör så här

Mördeg

  1. Se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Blanda ihop så inga klumpar bildas.
  2. Platta ut och lägg i kyl med plastfilm på. Låt vila gärna över natten.
  3. Kavla sedan ut 2 mm tjock och fodra tarteletter med mördegen.
  4. Bakas i 190 grader ca 8 minuter så mördegen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna

Curd

  1. Blötlägg gelatinbladet.
  2. Rabarberpuré, jordgubbspuré, citronsaft , smör och hela ägg kokas till en kräm.
  3. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och sila sedan krämen igenom en chinoise och till sist smaka upp med champagne
  4. Låt svalna lite och fyll upp tarterna fulla när krämen fortfarande är rumsvarm.
  5. Ställ i kyl ca 1 timme så krämen sätter sig.

Maräng på citron och fläder

  1. Blanda saft av 2 citroner och 1 dl flädersaft i en bunke väl.
  2. Vispa äggvita, 1 tsk citronsaft och 20 g socker långsamt till en krämig maräng. Koka under tiden 275 g socker och 70 g vatten till 121 grader.
  3. Häll ned sockerlagen i marängen och vispa tills marängen är nästan helt kall. Tillsätt lite av citron- och fläderblandningen och fortsätt vispa något minut till.
  4. Dekorera tarten med maräng och färska jordgubbar.