Profiterol med julsmak

koket.se
Profiterol med julsmak
Foto: Tv4
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona

Profiterol med julsmak

Av: Johan Backéus, Birgit Malmcrona

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h

De här juliga kakorna kan bli perfekta att bjuda på i helgen.

Se Johan Backéus laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Kakdeg med jul smak

  • 100 g smör
  • 100 g rörsocker
  • 2 krm malen nejlika
  • 2 krm malen ingefära
  • 2 krm malen kardemumma
  • 2 krm malen kanel
  • 150 g vetemjöl

Profiteroll

  • 150 g vatten
  • 80 g smör
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm malen nejlika
  • 10 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 3 ägg

Ostkräm

  • 50 g smör
  • 100 g äggula
  • 150 g crème fraîche
  • 150 g blåmögelost

Gör så här

Kakdeg med jul smak

  1. Blanda smör, socker och kryddor.
  2. Tillsätt mjöl och arbeta ihop, men inte för mycket.
  3. Jobba med två bakplåtspapper och kavla ut degen till ett tunt lager.
  4. Stansa ut små cirklar och sätt in i frys eller kyl så att degen stelnar och du kan ta ut de stansade cirklarna.
  5. Toppa dina profiteroller med kakdegen innan dem går in i ugnen.

Profiteroll

  1. Koka vatten med smör, salt, nejlika och socker.
  2. Tillsätt mjölet och rör runt till en homogen deg.
  3. Låt stå nån minut sen tillsätt du äggen en och en under omrörning.
  4. Häll smeten i en sprits.
  5. Spritsa ut små toppar, tänka på att dem sufflerar till dubbel så stort.
  6. Lägg försiktigt kakdegen på topparna.
  7. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 14 minuter.

Ostkräm

  1. Sjud upp alltsammans medan du vispar tills det tjocknar. Kyl väl.