Profiteroles med chokladkräm

Profiteroles med chokladkräm
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Profiteroles med chokladkräm

14 ingredienser

Profiteroles är ett klassiskt och luftigt franskt bakverk som görs på pate a choux-deg och sen fylls med valfri fyllning. Här är de fyllda med en enkel chokladkräm.
Här kan du se hur Johan gör det goda bakverket

Ingredienser

  • 125 g vatten
  • 125 g mjölk
  • 125 g smör
  • 6 g salt
  • 20 g strösocker
  • 140 g vetemjöl
  • 225 g ägg

Chokladkräm

  • 270 g mjölk
  • 85 g äggula
  • 85 g strösocker (eller farin/råsocker/muscavado)
  • 30 g majsstärkelse
  • 75 g mörk choklad (56 %)
  • 30 rom
  • 50 smör

Gör så här

Profiteroles

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Koka upp allt utom vetemjöl och ägg i en kastrull.
  3. Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen under omrörning. När degen/smeten släpper från kanterna och går ihop. Ta kastrullen från värmen, låt stå ett par minuter.
  4. Rör i ett ägg i taget, låt gå ihop innan nästa ägg tillsätts.
  5. Fyll smeten i spritspåse. Spritsa ut till bollar à ca 20 g med tyll på bakpappersklädd plåt.
  6. Grädda i ca 15-25 minuter, de skall få ordentligt med färg.

Chokladkräm

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp mjölken med hälften utav sockret, låt svalna 5-10 minuter.
  3. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten utav sockret.
  4. Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet, sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter, tag bort ifrån värmen.
  5. Blanda ned chokladen under omrörning. När chokladen har smält in så blanda in smöret och sist i med rommen, låt svalna.
  6. Fyll krämen i en spritspåse med smal tyll.
  7. Stick in tyllen i botten av varje boll och fyll med chokladkräm.