Proteinscones

Proteinscones
Foto: Stefan Wettainen

Proteinscones

12 ingredienser

30 m

”Superenkla, saftiga och näringsrika – i dessa scones får du allt på en och samma gång. Låt detta bli ditt nya standardfrukostbröd.” / Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt mjöl och rapsolja.

Tips! Du kan enkelt variera receptet genom att byta ut delar av mjölet mot till exempel lite müsli, vända ner nötter eller bär i smeten eller genom att servera sconesen med olika typer av pålägg. Använder du vetemjöl så välj ekologiskt så främjar du den biologiska mångfalden och hjälper fåglar och smådjur!

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vetemjöl (ekologiska)
  • 1 dl grahamsmjöl (ekologiska)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g tofu, fast naturell
  • 2 dl vatten
  • 1 msk rapsolja

Servering

  • 0,5 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl blandade bär, frysta och tinade eller färska bär i säsong (gärna hallon och blåbär)
  • 50 g tofu, mixad fast naturell
  • 0,5 tsk citron, pressad
  • 50 g cottage cheese

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Mixa tofun tillsammans med vattnet till en jämn smet. Rör ner tofun i mjöl-blandningen och tillsätt olja.
  4. Klicka ut 5 högar med ca 1 dl smet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills sconesen fått fin färg.
  5. Låt svalna något före servering och ät med jordnötssmör, bär, tofu smaksatt med citron eller cottage cheese.