Provencalskt örtsmör

koket.se
Provencalskt örtsmör
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Provencalskt örtsmör

9 ingredienser

20 min

Margarin var från början en blandning av smör och växtbaserad olja. en helt briljant idé med tanke på smak, konsistens och hållbarhet. Man får ett smakrikt smör med bredbara egenskaper när det är kallt. Min take blir en kombination av att ta hand om mycket örter och förädla dem till en knallgrön olja som sen mixas ihop med smör till ett underbart vårigt smör med toner av Provence. /Paul

Så sköter du dina örter!
Odlingstips basilika header

Så sköter du dina örter!

Köpta i mataffären eller i trädgårdsbutiken, så tar du hand om kryddväxterna

Läs mer

Gör en provencalsk örtkruka
Paul Svensson ep 2 örter

Gör en provencalsk örtkruka

Paul Svensson tipsar - här är örterna som ger dig en perfekt provencalsk mix.

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

Margarin

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, skalet
  • 1,5 dl örtolja (se nedan)

Örtolja

  • 50 g blandade örter (t.ex. basilika, timjan, rosmarin, persilja)
  • 50 g spenat
  • 4 dl rapsolja
  • salt

Gör så här

Örtolja

  1. Värm oljan till 70 grader. Lägg spenat, örter och en nypa salt i en blender. Häll i den varma oljan och mixa till en slät grön sås. Sila sedan oljan genom en finmaskig sil. Den örtolja som blir över går fint att förvara i kylen och använda till att göra en till omgång örtsmör eller till en dressing.

Örtsmör

  1. Tillsätt smör, finrivet citronskal, finriven vitlök, vatten, salt och svartpeppar i blendern. Mixa och häll under fortsatt mixning droppvis i den silade, gröna oljan.
  2. Vänd upp i en skål och förvara kallt. Servera till allt du kan tänka dig utom feta produkter.