Puffed caramel rice

puffed caramel rice
Foto: Roland Persson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Puffed caramel rice

Av: Tove Nilsson

Från: Ris

6 ingredienser

30 min

"Alla barns dröm när jag var liten var att få kalas- puffar i frukostfilen och jag kan tänka mig att det var samma sak för barn i USA med rice crispies. Honungssöta puffar av vete eller ris som smakar karamell och säkert är livsfarliga för tänderna
och därmed alla föräldrars mardröm. Här har jag gjort en bar eller typ av krispig kaka med rispuffar, rostade sesamfrön och kolakaramellsocker. Varsågod att sätta tänderna i den!" /Tove

Ingredienser

portioner
  • 8 dl rispuffar
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 dl sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Smält socker och vatten i stor stekpanna med kant. Låt ligga utan att röra runt. Du kan skaka lite på pannan om du vill få jämn karamellisering.
  2. Klicka i smöret när sockret är gyllenbrunt och vispa till en jämn kolasås. Strö över salt och vänd i rispuffar och sesamfrön.
  3. Tryck ner de karamelliserade puffarna i en cirka 20×20 cm stor form. Låt svalna och stelna.
  4. Skär i bitar och förvara torrt.