Pumpa- och morotssoppa med saltade pumpakärnor och krutonger

Pumpa- och morotssoppa med saltade pumpakärnor och krutonger
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Pumpa- och morotssoppa med saltade pumpakärnor och krutonger

21 ingredienser

30 m

Alla recept, gällande mat, rekommenderar jag att man vågar ändra hel vilt i. Det är inte så mycket som kan gå fel. Vill du ja mer eller mindre morot, mer hetta, utan linser eller kanske grädde istället för kokosgrädde? Våga prova! /My

Ingredienser

portioner
  • 4 dl tärnade pumpabitar
  • 2 morötter (ekologiska)
  • 2 gula lökar (ekologiska)
  • 2 klyftor vitlök (ekologisk)
  • 1 bit chilifrukt (efter smak)
  • 3 cm ingefära (ekologisk)
  • olivolja, till stekning
  • 2 l vatten
  • 400 g kokosgrädde (ekologisk)
  • 1 dl röda ekologiska linser
  • salt
  • peppar
  • 1 citron (ekologisk)

pumpakärnor

  • pumpakärnor
  • olja
  • salt

krutonger

  • 1 bit gammalt bröd
  • olja
  • salt
  • citron, saft

Servering

  • äpple, tärnat

Gör så här

  1. Hacka upp pumpan, morötterna, löken, vitlöken och chilin. Riv ingefäran fint. Fräs allt i olivoljan tills det får härlig färg.
  2. Slå på vattnet. Låt det koka tills grönsakerna börjar mjukna. Slå på kokosgrädden och linserna. Koka ca 10 minuter till.
  3. Mixa soppan slät i en kannmixer och smaka upp med salt och peppar. Riv i citronskalet från citronen och pressa i saften. Behöver du spä den med mer vatten så gör det.
  4. Ta lite olivolja i en stekpanna, lägg i pumpakärnorna och salta ganska rikligt. Rosta dem tills de får en fin färg. Låt svalna.
  5. Ta gärna ett gammalt bröd och skär eller riv i mindre bitar. Rosta på dem i pannan med lite olivolja och salt, pressa över lite citronsaft på slutet.