Pumpasmör

koket.se
Pumpasmör
Foto: TV4

Pumpasmör

5 ingredienser

30 min

”Pumpasmör blev populärt i Nordamerika i början av 1800-talet och är det fortfarande. Det krämiga och kryddiga pumpasmöret är en självklarhet för varje sann pumpaälskare. Lika gott på pannkakor, i kakdeg som på gröt eller en skiva rostat bröd. Enligt ett amerikanskt recept från 1845 ska pumpasmöret hålla i sju år rätt konserverat. Det är ingen tidsram vi kan stå för – vårt pumpasmör försvinner snabbare än så.” /Alva Herdevall och Anders Rydell

Boktips!
Pumpa bokomslag

Boktips!

Receptet kommer ur boken PUMPA av Alva Herdevall och Anders Rydell

Läs mer

Se Alva Herdevall laga receptet

logo

Ingredienser

portioner dl
  • 5 dl pumpapuré
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1,5 dl lönnsirap (eller honung)
  • 3 krm pumpakrydda (se tidigare recept)
  • 1 dl äppelmust

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och sjud under omrörning på låg värme ca 20 minuter.
  2. Pumpasmöret är klart när det tjocknat och fått en karamelliserad mörkbrun färg. Häll upp på väl rengjorda burkar med tättslutande lock.
  3. Håller ca 3 veckor i kylen, 6 månader i frysen.