Pumpasoppa med rostade kikärtor

Pumpasoppa med rostade kikärtor
karoline pettersson profilbild
karoline pettersson profilbild

Pumpasoppa med rostade kikärtor

18 ingredienser

30 m

Den här krämiga pumpasoppan med rostade kikärtor, grönkålschips och fetaost är en riktig höstfavorit.

Ingredienser

portioner

Topping

  • 400 g kikärtor
  • 1 msk olivolja
  • 100 g grönkål
  • havssalt
  • cayennepeppar
  • paprikapulver

Soppa

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g butternutpumpa, utan skal och kärnor
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • chiliflakes

Servering

  • fetaost
  • bröd

Gör så här

Topping

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Häll av kikärtorna och spola med kallt vatten.
  3. Lägg kikärtorna på en plåt, ringla över olja samt strö över salt, cayennepeppar och paprikapulver.
  4. Dra av grönkålen från dess stjälkar.
  5. Lägg grönkålen på en plåt och ringla över olivolja och strö över havssalt. Krama in oljan ordentligt i bladen.
  6. Sätt in både kikärtor och grönkål i ugnen, sätt klockan på 8 minuter. Håll koll på grönkålen då den snabbt blir klar.
  7. När grönkålen är klar kan du röra runt bland kikärtorna och låt de vara inne ca 10 minuter till.

Soppa

  1. Skala gul lök, vitlök och pumpa.
  2. Finhacka löken samt vitlöken och skär pumpan i bitar.
  3. Fräs pumpa och lök i olivolja på medelvärme i några minuter.
  4. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong och låt koka på svag värme i ca 15-20 minuter.
  5. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer.
  6. Tillsätt matlagningsgrädde och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop.

Servering

  1. Toppa soppan med kikärtor, grönkålschips och smulad fetaost på toppen.
  2. Servera gärna en bit bröd till.