Pumpasoppa, pepparrotskräm och picklad pumpa

Marcus Samuelsson

Pumpasoppa, pepparrotskräm och picklad pumpa

23 ingredienser

1 h + tid i kyl

Krämig pumpasoppa med pepparrotskräm och picklad pumpa blir en festlig rätt som passar så väl vardag som fest.

Ingredienser

portioner

Pumpasoppa

  • 1 kg butternutpumpa
  • 12 g sambal oelek
  • 15 g honung, flytande
  • 100 g smör (normalsalt 82%)
  • 10 g färsk timjan
  • 10 g färsk ingefära, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 l vispgrädde (40%)
  • 1,5 citron

Pepparrotskräm

  • 1,5 dl crème fraîche
  • 5 g färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron

Picklad pumpa

  • 200 g butternutpumpa
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl citronsaft, pressad
  • 2 lagerblad
  • 2 rosépepparkorn
  • 10 g salt

Servering

  • bacon, stekt
  • crème fraîche
  • 25 g rödbetsgroddar

Gör så här

Pumpasoppa

  1. Skala och tärna grovt 1 kg pumpa.
  2. Lägg pumpan på en plåt, eller i en ugnsform, och krydda med sambal oelek, honung, tempererat smör, plockad timjan, riven ingefära, salt och svartpeppar.
  3. Rosta i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  4. Lägg den rostade pumpan i en kastrull och koka 10 minuter tillsammans med grädde.
  5. Smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar

Pepparrotskräm

  1. Blanda crème fraiche med riven pepparrot och det yttersta lagret av citronskalet, finrivet.

Picklad pumpa

  1. Skär pumpan i fina 1x1 cm stora tärningar och ånga, eller blanchera, dem till al dente.
  2. Kyl ner i isvatten direkt.
  3. Koka en 1-2-3 lag på vatten, socker och citronjuice.
  4. Lägg pumpan i lagen och tillsätt ett lagerblad och krossa i två rosepepparkorn. Lägg sedan i
  5. kyl minst 1 dygn innan den ska användas.

Servering

  1. Bygg tallriken med picklad pumpa, krispigt bacon och crème fraiche i botten.
  2. Toppa med rödbetsgroddar.
  3. Häll upp den varma soppa i en såskanna och häll soppan i tallrikarna vid bordet.