Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull.
Kör kexen, farinsocker, kanel och vaniljsocker till fina smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda runt.
Smöra lite lätt en rund springform 22-24 cm i diameter på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten. Fördela sedan smulorna jämnt i springform och platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott, grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Pumpapuré
Tärna pumpan. Koka upp i vatten tills pumpabitarna känns mjuka. Sila av vattnet och mixa pumpabitarna till en slät och fin puré, plasta och låt svalna.
Fyllning
Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Vispa färskost, farinsocker, vaniljsocker, kanel, nejlika och muskot fluffigt i en bunke. Vispa sedan i gräddfil. Vänd ned pumpapurén.
Blanda ner 1 ägg i taget samt äggulorna och blanda noga. Fördela fyllning och stoppa in cheesecaken i ugnen på 130 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.
Servering
Toppa den kalla cheesecaken med vispad grädde och pudra över kanel.