Purjolök på 3 sätt

POPULÄRT
Purjolök på 3 sätt
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Purjolök på 3 sätt

9 ingredienser

30 min

Smörkokt, friterad och bränd - Markus Aujalay tar till vara på hela purjolöken och lagar en läcker förrätt av den.

Ingredienser

portioner
  • 1 purjolök
  • 30 g smör
  • färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • vitvinsvinäger
  • olivolja
  • olja, till fritering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta av de yttersta av purjolöken och skölj noga.
  2. Rosta dem i ugn på 250 grader tills de är helt svarta. Låt svalna och mixa pulver.
  3. Skär purjolöken i ca 12 cm långa bitar. Finstrimla en del av det vita och skär i tunna strimlor. Fritera försiktigt i varma olja till gyllenbrunt.
  4. Lägg resten av bitarna i en kastrull med lite vatten, salt, smör och vitlök. Lägg på lock och låt sjuda försiktigt 10-12 minuter.
  5. Lyft upp purjolöken och smaka av med lite olivolja, vinäger, salt och peppar. Lägg upp på tallrik.