Piffa till vardagsfavoriten blodpudding och gör en pytt av den tillsammans med potatis, äpple och bacon. Rårörda lingon till är ett måste.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
500 g blodpudding
2 förp bacon (à 140 g)
1 gul lök
1 purjolök
2 äpplen (gärna svenska syrliga)
500 g potatis, kokt
ev 3 dl kalvfond, utspädd ej koncentrerad
1 knippe rädisa
100 g färsk spenat
1 kruka färsk dill, grovt skuren
50 g smör
rapsolja
salt
Till servering
2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker
Gör så här
Börja med de rårörda lingonen. Rör ihop lingon och socker i en skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.
Skär blodpuddingen i tärningar. Strimla baconet. Skala och skär löken i grova tärningar. Ansa och strimla purjolöken grovt. Dela, kärna ur och skär äpplet i tärningar, ca 1-2 cm stora. Skär potatisen i lika stora tärningar som äpplet.
Stek blodpuddingen krispig i rapsolja i en stor stekpanna. Ta upp, lägg åt sidan och gör rent pannan.
Stek baconet krispigt, ta upp och gör rent pannan.
Stek potatis, lök och purjolök i smör och rapsolja i pannan några minuter. Lägg i blodpudding, bacon och äpple, låt steka med någon minut. Om du vill ha en mustigare smak, häll på kalvfond och låt det koka in.
Halvera rädisorna.
Avsluta pytten med att vända i spenat, rädisor och dill. Servera med rårörda lingon.