Pytt på blodpudding, äpple och potatis

koket.se
Pytt på blodpudding, äpple och potatiss
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Pytt på blodpudding, äpple och potatis

15 ingredienser

40 min

Piffa till vardagsfavoriten blodpudding och gör en pytt av den tillsammans med potatis, äpple och bacon. Rårörda lingon till är ett måste.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g blodpudding
  • 2 förp bacon (à 140 g)
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 äpplen (gärna svenska syrliga)
  • 500 g potatis, kokt
  • ev 3 dl kalvfond, utspädd ej koncentrerad
  • 1 knippe rädisa
  • 100 g färsk spenat
  • 1 kruka färsk dill, grovt skuren
  • 50 g smör
  • rapsolja
  • salt

Till servering

  • 2,5 dl frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Börja med de rårörda lingonen. Rör ihop lingon och socker i en skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.
  2. Skär blodpuddingen i tärningar. Strimla baconet. Skala och skär löken i grova tärningar. Ansa och strimla purjolöken grovt. Dela, kärna ur och skär äpplet i tärningar, ca 1-2 cm stora. Skär potatisen i lika stora tärningar som äpplet.
  3. Stek blodpuddingen krispig i rapsolja i en stor stekpanna. Ta upp, lägg åt sidan och gör rent pannan.
  4. Stek baconet krispigt, ta upp och gör rent pannan.
  5. Stek potatis, lök och purjolök i smör och rapsolja i pannan några minuter. Lägg i blodpudding, bacon och äpple, låt steka med någon minut. Om du vill ha en mustigare smak, häll på kalvfond och låt det koka in.
  6. Halvera rädisorna.
  7. Avsluta pytten med att vända i spenat, rädisor och dill. Servera med rårörda lingon.