Quesadillas med inlagd rödlök, hummus, kokosbacon eller paprikaröra

Quesadillas med inlagd rödlök, hummus, kokosbacon eller paprikaröra
Foto: Susanne Kindt

Quesadillas med inlagd rödlök, hummus, kokosbacon eller paprikaröra

Av: Cecilia Blankens, Kristin Johansson

Från: Nyhetsmorgon

27 ingredienser

Om du har en påse tortillabröd hemma (eller känner för att baka egna) så gör du snabbare än blixten en enkel middag som garanterat kommer uppskattas av hela familjen. Quesadillas är en mexikansk rätt där härlig fyllning göms mellan två platta bröd som grillas till en varm smörgås. Hurra, tänker barnen som får äta macka med händerna till middag. Hurra, tänker de vuxna, som inser att det här är en perfekt rätt att gömma både matrester och grönsaker i. /Cecilia och Kristin

Recept från kokboken Nyfiken grön

Ingredienser

portioner

Rostad paprikaröra

  • 1 rödlök
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 3 paprikor
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 dl olja
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Hummus

  • 3 dl kikärtor [ca 400 g]
  • 1 rödlök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 citron, saft
  • 0,5-1 dl kallpressad olja
  • flingsalt
  • peppar

Kokosbacon

  • 5 dl kokoschips, orostade
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk liquid smoke
  • 2 msk japansk soja

Snabbinlagd rödlök

  • 2-3 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1-2 tsk salt

Servering

  • ca 20 tortillabröd
  • de grönsaker och matrester du har hemma

Gör så här

Rostad paprikaröra

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skala lök och vitlök, skiva alla grönsaker och blanda med paprikapulver och olja på en plåt. Ugnsrosta i 30-40 minuter. Allt ska mjukna men inte få för mycket färg.
  3. Ta ut grönsakerna ur ugnen och mixa i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt honung, salt, peppar och eventuellt mer olja.

Hummus

  1. Skölj kikärtorna. Skala och skiva löken, mixa med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Antingen föredrar du hummusen helt slät, eller som vi brukar göra med mindre bitar kvar.

Kokosbacon

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda alla ingredienser till kokosbaconen och lägg på ett bakplåtspapper i en långpanna. Rosta i ugnen tills kokosen fått fin färg, ca 10 minuter. Titta till dem då och då eftersom de lätt bränns. Ta ut och låt svalna.

Snabbinlagd rödlök

  1. Skala löken och skiva den i tjocka eller tunna skivor. Blanda resten av ingredienserna och rör tills sockret har löst sig. Lägg löken i en fin glasburk och häll över lagen.

Quesadillas

  1. Fyll ett bröd med godsaker och röror. Lägg på ett annat bröd som lock och tryck ihop dem lite. Grilla eller stek i het och torr panna, grill eller ugn.
  2. Vänd efter en stund så att quesadillan får färg på bägge sidor.
  3. Skär upp i trekanter och servera med en sallad eller färska grönsaker och inlagd rödlök.