Quiche med chorizo, tomat och bönor

Quiche med chorizo, tomat och bönor
Foto: Magnus Carlsson
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Quiche med chorizo, tomat och bönor

15 ingredienser

60 m + 75 m

I den här pajen ska man inte använda sig av chorizo som är rå eller färsk, för då släpper den för mycket fett och äggstanningen kan spricka. Om du använder färsk chorizo kan du steka den först. /Lisa

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 100 g kvarg (eller ricotta)
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 kruka knipplök, endast gröna blast (eller det gröna på 1 stor purjolök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 10 körsbärstomater
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor [ca 400 g]
  • 1,5 chorizo, gärna grovmalen, ej rå färsk
  • ca 1 dl oreganoblad, plockade
  • 6 ägg
  • 5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 150 g fetaost, gjord på får- eller getmjölk

Gör så här

Pajskal

  1. Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjöl, kesella, smör och salt till en deg (i en matberedare med knivarna monterade, eller för hand).
  2. Knåda degen lite på lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirka 3 mm tjock rundel. Klä en springform cirka 23 cm i diameter. Tryck ut degen ordentligt längs bottenkanten och nyp till extra uppe på sidkanten. Skär bort deg som hänger över kanten. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 30 minuter.
  3. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta bort plastfolien och nagga bottnen med en gaffel. Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter eller tills bottnen har fått lite färg.
  4. Ta bort aluminiumfolien från kanterna efter förgräddning.

Fyllning

  1. Strimla lökblasten, hacka vitlöken och halvera tomaterna. Skölj och låt bönorna rinna av ordentligt i sil. Skär korven i tärningar och hacka oreganon fint. Varva alltsammans i pajformen.
  2. Rör samman ägg och gräddmjölk och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över pajfyllningen och se till att den rinner ner till botten och inte bara lägger sig på toppen. Riv fetaosten grovt och strö över.
  3. Sänk värmen till 175 grader och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme eller tills äggstanningen har stelnat och pajen börjar få fin färg. Låt gärna quichen vila i cirka 20 minuter innan den serveras.