Rabarber- och jordgubbspaj med tosca

POPULÄRT
koket.se
Rabarber- och jordgubbspaj med tosca
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Rabarber- och jordgubbspaj med tosca

16 ingredienser

Somrig paj med rabarber, jordgubbar och knäckig toscatopping med mandlar. Bjud med vaniljglass och fikastunden är komplett!

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 2-3 stjälkar rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Toscasmet

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g sötmandel

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg

  1. Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner havregryn, mjöl och socker och blanda samman till en deg.
  2. Tryck ut degen jämnt i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Låt degen gå upp på kanten. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.

Fyllning

  1. Snoppa jordgubbarna. Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Blanda med strösocker och majsstärkelse och lägg i det förgräddade pajskalet.

Toscasmet

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner socker, sirap, mjöl, mjölk och salt. Låt koka upp under omrörning. Grovhacka mandlarna och rör ner i toscasmeten.
  2. Fördela fyllningen i pajformen och bred ut toscasmeten i ett jämnt lager ovanpå.
  3. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills toscan fått fin färg.
  4. Låt pajen svalna lite och servera gärna med vaniljglass.