Rabarberkaka med frasig maräng

Rabarberkaka med frasig maräng
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Rabarberkaka med frasig maräng

19 ingredienser

1 h

Ta vara på årets skörd av rabarber och baka Hildas populära rabarberkaka! Med en frasig maräng på toppen blir det en riktig fikasuccé!

Ingredienser

portioner8 - 10

Rabarberkaka

  • 125 g smör, rumstemperatur
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 äggulor (spara äggvitorna)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk riven kokos
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 dl gräddfil

Rabarber

  • 400 g rabarber, i 2,5 cm bitar
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk majsstärkelse

Servering

  • vaniljsås (eller vaniljglass)

Gör så här

Rabarberkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Klä botten och sidorna på en rund springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  3. Tärna smöret och lägg det i skålen till köksassistenten.
  4. Tillsätt socker och citronskal.
  5. Vispa på medelhög hastighet tills det är ljust och krämigt.
  6. Tillsätt en äggula i taget och vispa tills det är blandat.
  7. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål.
  8. Tillsätt kokos, salt och kardemumma i mjölblandningen och rör om.
  9. Vispa ner lite av de torra ingredienserna i taget på medelhastighet i skålen till assistenten.
  10. Tillsätt gräddfilen och vänd runt med en slickepott.
  11. Häll smeten i formen och dra ut till ett jämnt lager.
  12. Grädda kakan i mitten av ugnen tills den är helt genomgräddad, ca 25 minuter.

Rabarber

  1. Sänk värmen till 175 grader varmluft.
  2. Dela rabarbern i 2,5 cm stora bitar.
  3. Blanda rabarberbitarna med socker och kardemumma. Ställ åt sidan medan du gör marängen.

Maräng

  1. Mät upp äggvitorna i en ren skål.
  2. Vispa äggvitorna i en assistent (eller med en elvisp) på medelhög hastighet tills mjuka toppar har bildats, ca 1 minut.
  3. Tillsätt en matsked socker åt gången och fortsätt vispa på hög hastighet tills äggvitorna är styva och glansiga.
  4. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vispa ihop.

Rabarberkaka forts.

  1. Fördela rabarbern tätt och jämnt ovanpå kakan.
  2. Toppa med marängen, forma gärna några toppar.
  3. Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie om marängen har fått lagom med färg sista minuterna i ugnen. Marängen ska vara lite gyllenbrun.
  4. Ta ut kakan och låt den sätta sig samt svalna i formen i ca 30 minuter innan du ta loss kanterna på springformen.

Servering

  1. Kakan är godast att äta samma dag med lite vaniljsås eller vaniljglass.