Klä botten och sidorna på en rund springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Tärna smöret och lägg det i skålen till köksassistenten.
Tillsätt socker och citronskal.
Vispa på medelhög hastighet tills det är ljust och krämigt.
Tillsätt en äggula i taget och vispa tills det är blandat.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål.
Tillsätt kokos, salt och kardemumma i mjölblandningen och rör om.
Vispa ner lite av de torra ingredienserna i taget på medelhastighet i skålen till assistenten.
Tillsätt gräddfilen och vänd runt med en slickepott.
Häll smeten i formen och dra ut till ett jämnt lager.
Grädda kakan i mitten av ugnen tills den är helt genomgräddad, ca 25 minuter.
Rabarber
Sänk värmen till 175 grader varmluft.
Dela rabarbern i 2,5 cm stora bitar.
Blanda rabarberbitarna med socker och kardemumma. Ställ åt sidan medan du gör marängen.
Maräng
Mät upp äggvitorna i en ren skål.
Vispa äggvitorna i en assistent (eller med en elvisp) på medelhög hastighet tills mjuka toppar har bildats, ca 1 minut.
Tillsätt en matsked socker åt gången och fortsätt vispa på hög hastighet tills äggvitorna är styva och glansiga.
Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vispa ihop.
Rabarberkaka forts.
Fördela rabarbern tätt och jämnt ovanpå kakan.
Toppa med marängen, forma gärna några toppar.
Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie om marängen har fått lagom med färg sista minuterna i ugnen. Marängen ska vara lite gyllenbrun.
Ta ut kakan och låt den sätta sig samt svalna i formen i ca 30 minuter innan du ta loss kanterna på springformen.
Servering
Kakan är godast att äta samma dag med lite vaniljsås eller vaniljglass.