Rabarberkladdkaka med havresmul

koket.se
Rabarberkladdkaka
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Rabarberkladdkaka med havresmul

17 ingredienser

50 min + tid att svalna

Svårt att välja mellan smulig rabarberpaj och kladdkaka? Med den här magiskt goda vita kladdkakan med rabarber i behöver du inte välja, bara njuta av kladdig kaka, syrlig rabarber och knäckigt havretäcke i total harmoni.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner8 - 10

Kladdkaka

  • 175 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 300 g rabarber

Pajsmul

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk strösocker

Till servering

  • florsocker, att pudra över
  • vaniljglass (eller vaniljsås)

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen.
  3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten och fördela dem ovanpå kladdkakesmeten i formen.

Pajsmul

  1. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  2. Strö kardemumma och strösocker över kladdkakan. Toppa sedan med havresmulet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4 timmar i kylen.
  5. Pudra över florsocker och servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från rabarbern för en mer hållbar bakning, och njut av din goda rabarberkladdkaka. /Köket-redaktionen