Rabarberkringlor

Rabarberkringlor
Foto: Jesper Olsson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Rabarberkringlor

17 ingredienser

2 h

"Har man inte bullar i frysen, då är man riktigt illa ute". Ernst bjuder på fantastiska bullar med mandelkräm och rabarberkompott!

Ingredienser

portioner stora bullar

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl

rabarberkompott

  • 75 g rabarber
  • 0,5 vaniljstång
  • 75 g brunt farinsocker
  • ev potatismjöl

Mandelfyllning

  • 50 g mandelmassa
  • 1 dl mandelspån, rostade
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vispgrädde
  • 100 g smör, rumstempererat

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • 0,5 dl mandelspån

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i mjölken i en degskål, ca 3-4 liter stor. Rör om till jästen löst sig.
  3. Tillsätt smör i bitar, socker, och salt. Tillsätt mjölet men spar 0,5 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30-40 minuter.

Rabarberkompott

  1. Ansa och skär rabarben i mindre bitar, lägg dessa i en kastrull och blanda med sockret. Gröp ur vaniljstång och lägg i kärnorna, lägg även i stången.
  2. Tillred kompotten genom att värma rabarbern på medelvärme så att den börjar tappa vätska och kokar ihop med sockret, ta upp vaniljstången. Red ev av med lite potatismjöl om kompotten blir för vattnig.

Mandelfyllning

  1. Blanda alla ingredienser till en kräm.

Utbakning

  1. Kavla ut vetedegen på ett mjölat bakbord.
  2. Bred ut mandelkrämen. Bred ut rabarberkompotten på ca 3/4 av degen.
  3. Börja rulla ihop från den sidan av degen med rabarberkompotten.
  4. Skär i 20 "stubbar" och placera i stora bullformar av papper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Pensla med ägg och toppa med mandelspån.
  7. Grädda bullarna ca 10-12 minuter beroende på ugn.