Rabarberpaj med hemgjord vaniljglass

Rabarberpaj med hemgjord vaniljglass
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Rabarberpaj med hemgjord vaniljglass

12 ingredienser

40 m + tid i frys

Egentligen tycker jag att det är godast då vaniljglassen smält, så varför gjorde jag inte en vaniljsås istället? /Per

Dryck: Ett sött fruktigt och mousserande vin, som Asti Cinzano från Italien, klarar både oxalsyran och den kalla glassen. Smakar sött och aromatiskt av fläder, päron och citrus.

Ingredienser

portioner4 - 6

vaniljglass

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker

Rabarber

  • 500 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg

  • 100 g smör, kallt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 bittermandel, riven

Gör så här

  1. Börja med glassen. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
  2. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten). Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
  3. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i
  4. glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i cirka 2 cm breda bitar.
  7. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnsform.
  8. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern.
  9. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda den i cirka 20 minuter.
  10. Servera med vaniljglassen.