Rabarberpaj med italiensk maräng

Rabarberpaj med italiensk maräng
Foto: TV4

Rabarberpaj med italiensk maräng

Av: Camilla - Lund

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h

Sprött mördegsskal fyllt med syrlig rabarberkompott och toppad med söt italiensk maräng.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggula

Kräm

  • 6-8 stjälkar rabarber, beroende på hur tjocka de är
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk majsstärkelse

Italiensk maräng

  • 5 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering

  • ätbara blommor, krasse
  • guldpulver

Gör så här

Paj

  1. Dela det rumstempererade smöret i små kuber. Slå över mjöl och florsocker. Slå i en äggula och arbeta snabbt ihop degen.
  2. Tryck ut i små formar, ca 10 cm i diameter, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Picka pajbotten med en gaffel. Grädda ca 10 minuter. Låt dem svalna, ta därefter ut dem ur formarna och ställ in dem i ugnen ytterligare 7-8 minuter så att de får lite färg.
  4. Skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med florsocker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp tills att rabarbern är mjuk och konsistensen tjock. Låt svalna.

Italiensk maräng

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp till 123 grader.
  2. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Häll därefter i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Lägg rabarberkrämen i pajformarna och spritsa marängen ovanpå. Ställ in i ugnen tills marängen fått lite färg.
  5. Förhöj gärna desserten med guldpulver och en krasseblomma.