Rabarberpajkladdkaka

rabarberkladdkaka
Foto: Magnus Skoglöf
mattias celinder profilbild ny
mattias celinder profilbild ny

Rabarberpajkladdkaka

15 ingredienser

Rabarberpaj är alltid en bra idé, i form av en kladdkaka kan det inte bli annat än succé!

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 65 g brunt farinsocker [drygt 0.75 dl]
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl

Rabarberfyllning

  • 300 g rabarber
  • 2 msk strösocker

Havresmul

  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 20 g havregryn [drygt 0.5 dl]
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemummakärnor, nymortlade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 23 cm i diameter, och smörj kanterna.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Häll alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med ballongvisp tills det precis går ihop till en jämn smet. Häll smeten i springformen.

Rabarberfyllning

  1. Skölj rabarbern och skär den
i mindre bitar. Lägg den i en skål och rör i sockret. Strö de sockrade rabarberbitarna över kladd- kakan.

Havresmul

  1. Häll alla ingredienserna till smul- degen i en bunke. Nyp ihop allt för hand tills degen precis går ihop. Strössla smulet över kladdkakan. 
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite gungig.
  2. Kladdkakan är god att äta ljummen men för den ultimata konsistensen mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylskåpet i minst 4 timmar innan den serveras.
  3. Servera gärna med en god vaniljsås.