Rabarberpannacotta med kardemumma

Rabarberpannacotta med kardemumma
Foto: Tv4

Rabarberpannacotta med kardemumma

Av: Maria - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45 m + tid i kyl

Rabarberpannacotta med kardemumma och kanderad sockertång är en efterrätt utöver det vanliga!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Rabarbertopping

  • 3 stjälkar rabarber
  • 1 msk vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma (gärna stött)

Kanderad sockertång

  • 26 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 msk glykos
  • citronsaft
  • sockertång
  • rapsolja (till fritering)

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljfröna samt vaniljstången i en kastrull tillsammans med socker. Slå över grädden, rör om och låt koka upp.
  4. Sänk värmen och låt sjuda 2-3 minuter.
  5. Fiska upp vaniljstången och släng den.
  6. Dra av kastrullen från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen, vispa lite så att de snabbt löser upp sig.
  8. Häll upp blandningen i portionsglas, ett tips är att använda en knäcktratt.
  9. Ställ glasen kallt i minst två timmar tills pannacottan stelnat.

Rabarbertopping

  1. Skiva rabarbern och lägg bitarna tillsammans med de övriga ingredienserna i en kastrull.
  2. Koka blandningen tills rabarbern mjuknat.
  3. Låt svalna och skeda sedan upp ovanpå den stela pannacottan.
  4. Garnera med den kanderade tången.

Kanderad sockertång

  1. Blanda vatten, socker, glykos och citronsaft i en kastrull. Värm tills sockret har löst upp sig.
  2. Klipp tången i remsor, lägg remsorna i sockerlagen och sjud i 8-10 minuter.
  3. Ta upp tångremsorna och låt dem svalna.
  4. Värm oljan till 160 grader.
  5. Doppa snabbt ner några sockertångsbitar i taget. Lyft upp dem innan de fått för mycket färg och låt dem svalna.
  6. Är de inte tillräckligt krispiga så kan de behöva torka i ugnen en stund.