Rabarberswiss

Rabarberswiss
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Rabarberswiss

16 ingredienser

1 h

Så fort rabarbern börjar kika fram i vårsolen så är den här desserten ett måste! Rabarberglass med maränger, glasrabarber och grädde är ju en riktig fullträff att njuta av i vårsolen.

Ingredienser

portioner4 - 6

Vaniljglass

  • 250 g grädde
  • 350 g mjölk
  • 160 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 90 g äggula
  • 0,25 tsk salt

Rabarberglass

  • 200 g rabarber
  • 40 g smör
  • 450 g vaniljglass

Rabarbermaränger

  • 8 g äggvitepulver [0,5 msk]
  • 25 g vatten [0,25 dl]
  • 60 g rabarberpuré [0,6 dl]
  • 80 g strösocker [1 dl]
  • 80 g florsocker [1,33 dl]

Servering

  • 2 stjälkar rabarber
  • 200 g vispgrädde

Gör så här

Vaniljglass

  1. Koka upp grädde och mjölk med hälften av sockret.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
  3. Blanda resterande socker med äggulorna och vispa ihop.
  4. Slå lite varm gräddmjölk över gulorna, blanda ordentligt och häll tillbaka smeten i kastrullen. Sjud all vätska till 83 grader.
  5. Tillsätt sedan saltet och kyl ner smeten.

Rabarberglass

  1. Dela rabarbern i stora bitar och stek dem i smör på låg värme tills de är mjuka.
  2. Tillsätt den kalla vaniljglassbasen och mixa med en stavmixer eller i en blender.
  3. Kör sedan smeten i en glassmaskin.

Rabarbermaränger

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Blanda äggvitepulver och vatten noggrant med en liten visp.
  3. Tillsätt sedan purén.
  4. Vispa smeten med socker till en styv maräng.
  5. Avsluta med att sikta i florsocker, vänd emellanåt med en slickepott.
  6. Stryk ut marängsmeten tunt på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Låt torka i ca 1 timme i ugnen. Ta ut och låt svalna.

Servering

  1. Servera glassen med råa glasrabarber, lättvispad grädde och toppa med rabarbermaränger.