8 stjälkar rabarber (späda/vårens första rabarber) [ca. 200 g skalad och nerskivade]
1 vaniljstång
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl vitt vin (går bra att ersätta mot 70 ml vatten och 30 ml citronjuice)
Servering
ätbara blommor
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 180 grader.
Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Bryn smöret och häll det i matberedaren. Tillsätt salt och blanda ordentligt.
Platta sedan ut smulorna i bottnen på en springform som är ca 23 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked och tryck upp smulorna något mot sidorna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
Frangipane
Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med vinge.
Tillsätt mandelmjöl och slutligen ägget. Blanda tills smeten är helt homogen. Smaksätt med salt.
Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 10–15 minuter.
Ta ut och låt svalna helt och hållet.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på hälften och sedan på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Koka upp under omrörning.
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
Häll lite av den varma mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Låt stå över natten för bäst smak.
Passera krämen genom en sil så att den är helt slät och fyll på en spritspåse.
Pocherad rabarber
Skala och tärna rabarbern i bitar om cirka 2–3 cm.
Koka upp resterande ingredienser och lägg i rabarberbitarna. Låt sjuda på låg värme i ca 2 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är rabarbern ska vara lätt tillagad och inte kokt.
Servering
Stryk över vaniljkräm över hela pajen, lämna en centimeter av kanten orörd. Toppa med en generös mängd rabarber och dekorera med gröna blad och ätbara blommor.