Råbiff med sardell- och kapriskrisp

Råbiff med sardell- och kapriskrisp
Foto: TV4
Tess Medina
Tess Medina

Råbiff med sardell- och kapriskrisp

22 ingredienser

1 h

Lyxig middag med tydlig umamismak i form av råbiff toppad med ett krisp på sardeller och kapris, majonnäs med dijon och krispiga potatischips.

Ingredienser

portioner
  • 300 g biff (gärna svensk hängmörad)
  • 80 g sardeller
  • 100 g kapris
  • 40 g parmesanost
  • 2 äggulor
  • 1 silverlök
  • 8 mandelpotatisar
  • 3 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • matolja, till fritering

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Sallad

  • frissésallad
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron, saften

Gör så här

  1. Strimla biffen fint och hacka sen ordentligt.
  2. Stek sardellerna med oljan som kommer med i förpackningen tills de smälter. Addera kapris och låt de friteras i oljan med sardellerna.
  3. Koka 6 potatisar så att de är mjuka men har lite kärna kvar. Skär varje potatis i fyra bitar. Stek dem i olja och smör tills de är frasiga.
  4. Värm upp matolja till fritering, 165 grader, i en kastrull. Skär den resterande potatisen tunt, gärna på mandolin. Lägg potatisen i oljan och fritera tills den är krispig. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Mixa en äggula och ett helt ägg med stavmixer. Addera senap och vinäger. Häll i oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning så att det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och mycket peppar.
  6. Lägg salladen i isvatten en stund för extra krispighet.
  7. Vispa ihop senap, vinäger, olja och citron till en dressing. Blanda ihop med salladen.
  8. Blanda köttet med en äggula och finhackad silverlök. Smaka av med peppar, salta inte eftersom sardellerna och kaprisen ger sälta.
  9. Lägg köttet på tallrikar, använd gärna en stansring för att få det extra snyggt.
  10. Toppa med sardellerna och kaprisen. Spritsa på majonnäsen, hyvla på parmesan och toppa med potatischips.
  11. Servera med stekt potatis och sallad.

Tips! Den majonnäs som blir över går fint att förvara i kylen till ett senare tillfälle.