Catarinas raclettemiddag

POPULÄRT
Catarinas raclettemiddag
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Catarinas raclettemiddag

40 ingredienser

40 m

Det här receptet ger dig en riktigt festlig och social middag där ni tillsamman grillar eran mat efterhand på bordsgrillar. Smakrikt kött, krispiga grönsaker och ljuvliga såser kommer göra det hela oförglömligt.

Tips! Har man ingen raclettegrill så grilla eller stek en fin köttbit, gör alla tillbehören (såserna) och servera till hemgjorda pommes eller något annat ni gillar. Kombinationen av såserna till en god köttbit och pommes är ren magi!

Ingredienser

portioner

Till raclettegrillen

  • 700 g delikatesspotatis, kokt med skal på
  • 600 g oxfilé, tunna skivor
  • 1 knippe grön sparris, färsk
  • 4-5 champinjoner (kastanjechampinjoner)
  • 8-10 romanticatomater
  • 200-250 g racletteost, skuren i tunna skivor
  • 100 g pancetta (rökt sidfläsk som bacon skivor)
  • 0,5-1 dl cornichons

Röd chimichurri

  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1-2 msk persilja, finhackad
  • 0,5 msk färsk timjan, plockade blad utan stjälk
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk sambal oelek
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Dijonnaise

  • 1 äggula
  • 1-2 msk dijonsenap (efter smak, men det skall vara sting i den)
  • 0,5-1 tsk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • 1-1,5 dl rapsolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 tsk vatten

Alternativ: Snabb-dijonnaise

  • 1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Kall Bearnaisesås

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk dragonvinäger (eller rödvinsinäger)
  • 1-1,5 dl rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt (efter smak)
  • ca 0,5 krm vitpeppar
  • ca 0,5 krm cayennepeppar
  • worcestersås (1-2 ”dashar”)
  • vatten (någon droppa vatten om den behöver lättas upp)

Gör så här

Till raclettegrillen

  1. Koka potatisen när som på dagen, den skall ställas fram färdigkokt men kall.
  2. Skär oxfilén i tunna skivor. Lättast är att frysa in den 1-2 timmar för att få till fina tunna skivor med snygga kanter.
  3. Ansa och tvätta sparris, champinjoner och tomater.
  4. Skär osten i tunna skivor med kniv. Jag skär bort kanterna på Racletteosten.
  5. Lägg upp allt på ett stort serveringsfat, plasta in och ställ svalt. (Potatisen kan läggas i en skål på sidan bara, det samma med cornichoerna).

Röd chimichurri

  1. Hacka bananschalottenlöken fint och hacka även chilin och persiljan fint. Lägg i en skål eller liten glasburk.
  2. Tillsätt plockade timjanblad och torkad oregano. Häll på olja, vinäger och sambal oelek. Rör om väl och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. (Denna görs med fördel tidig morgon eller redan dagen innan för att maximera smakerna)

Dijonnaise

  1. Separera äggulan från vitan och lägg äggulan i en skål.
  2. Tillsätt 1 msk dijonsenap och vinäger. Vispa kraftigt och häll sedan i oljan droppvis tills majonnäskonsistens uppnås.
  3. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar och eventuellt lite vatten för att lätta upp dijionnaisen.
  4. Smaka av och tillsätt mer dijjonseanp för mer smak och ”tryck”, den skall vara ”stickig”.
  5. (Man kan absolut ta en genväg genom att smaka upp färdig majonnäs med dijonsenap, salt och peppar).

Kall Bearnaisesås

  1. Separera äggulan från vitan och lägg gulan i en skål.
  2. Klicka i lite dijonsenap och vinägern och vispa ihop.
  3. Vispa konstant och häll droppvis i oljan till en fin majonnäskonsistens uppstår.
  4. Tillsätt dragon, finhackad persilja, salt, vitpeppar, cayennepeppar och 1-2 dashar worcestershiresås. Smaka av, smaka upp och tillsätt mer syra i form av vinäger om önskas.

Servering

  1. Sätt igång Raclettejärnet 1 timme innan så järnet är riktigt hett. Pensla grillarna med lite olja innan det börjar grillas.
  2. Ställ fram allt på bordet, tillbehör och såser och låt var och en ”tillaga” sin egen mat.
  3. Potatisen skär man själv i skivor och lägger ner i sin spatel med en racletteostskiva ovanpå som får smälta sådär härligt. Sedan toppar jag alltid med en panchettabit innan den går in i grillen. Då blir panchettan härligt krispig.
  4. Köttet och de andra tillbehören steker/grillar man à la minute när man känner för det, och salt och peppar finns på bordet.
  5. Njut av jordens mysigaste raclettekväll!!