Rådjursgryta med potatiskompott

koket.se
Rådjursgryta med potatiskompottt
Foto: TV4
Michael Björklund KK2023
Michael Björklund KK2023

Rådjursgryta med potatiskompott

21 ingredienser

2 h

Rådjursgryta med potatiskompott är en välsmakande rätt som gör sig riktigt bra som helgmiddag i höst och vinter.

Se Michael Björklund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rådjursgryta

  • rådjurskött (t.ex. en rådjursstek)
  • köttbuljong (så det täcker köttet)
  • 2 gula lökar
  • 5 lagerblad
  • 0,5 msk kryddpepparkorn
  • 2 msk majsstärkelse
  • 6 morötter
  • ca 1-2 msk tomatpuré
  • 200 g svamp (t.ex. kantareller eller champinjoner)
  • ca 140 g bacon
  • 1 dl syltlök
  • 2 msk persilja, finskuren
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Potatiskompott

  • 500 g kokt potatis, i bitar (spara lite av vattnet som du kokar potatisen i)
  • 75 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • svartvinbärsgelé
  • saltgurka

Gör så här

Rådjursgryta

  1. Koka rådjursköttet i buljong tillsammans med gul lök, salt, svartpeppar, lagerblad och kryddpeppar tills det är mjukt, ca 2 timmar beroende på storlek.
  2. Ta upp köttet och plocka det från benet. Skär köttet i bitar och spara det.
  3. Sila buljongen och låt den koka/reducera tills hälften återstår.
  4. Blanda majsstärkelse och lite vatten. Red av buljongen med blandningen.
  5. Skala morötterna och skär dem i bitar.
  6. Lägg morotsbitarna i grytan och låt dem koka. När de är mjuka så tillsätt rådjursköttet.
  7. Smaka av grytan med tomatpuré, salt och svartpeppar.
  8. Stek svamp och bacon i en stekpanna. Låt baconet bli knaprigt.
  9. Tillsätt syltlöken i slutet och strö över persilja.
  10. Toppa rådjursgrytan med svampblandningen.

Potatiskompott

  1. Koka potatisen med en del av vattnet från att den kokades, smör och grädde.
  2. Smaka av kompotten med salt och peppar.

Servering

  1. Servera rådjursgrytan med potatiskompott, svartvinbärsgelé och saltgurka.