En mustig ragú som serveras med polenta, rotsaker och parmesankräm.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Ragú
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
500 g högrev
500 g revben (eller fläskkarré med ben)
200 g salsicciakorv
2 msk tomatpuré
3-4 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 kruka färsk basilika
2 tsk salt
svartpeppar
Polenta:
5 dl grönsaksbuljong, och mjölk (hälften av vardera)
1,75 dl polenta
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk olivolja
3 äggulor
Parmesankräm
100 g parmesanost
1 dl grädde
2 äggulor
2-2,5 rapsolja
Rostade rotsaker
800 g blandade rotfrukter (exempelvis morötter, polkabetor, gulbetor, vitlök, rödlök och persiljerötter)
2 msk olivolja
havssalt
Gör så här
Ragú
Värm olivoljan försiktigt i en stekgryta och lägg i löken. Stek på svag värme i ca 5 minuter så den blir glansig. Ta upp och lägg åt sidan.
Öka värmen och stek köttet och korven i omgångar så det får en stekyta. Sänk värmen och lägg i löken. Blanda i tomatpuré, vinet och låt vätskan nästan koka in.
Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och peppar. Rör om och låt sjuda i minst 2 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt mer vin om såsen blir för tjock.
Polenta
Koka upp buljong och mjölk. Tillsätt polenta, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
Ta av kastrullen från spisen och rör i olivolja, äggulor. Smaka av med salt och peppar. Häll i en smord form i ett centimetertjockt lager. Låt svalna och stelna i kylskåp.
Vid servering stjälp upp på skärbräda och skär i skivor. Ex. trekanter som steks gyllenbruna i olivolja.
Parmesankräm
Riv osten fint. Koka upp grädden och ta av plattan. Rör ner och smält osten. Låt svalna. Lägg i äggulor och kör i oljan. Mixa med stav till en tjock och blank kräm.
Rotsaker
Sätt ugnen på 200 grader. Dela rotsakerna i mindre bitar. Lägg i en form och ringla över olivoljan och strö en nypa havssalt över.