Ragu på växtfärs

Ragu på växtfärs
Foto: Fredrik Skogkvist
joel åhlin
joel åhlin

Ragu på växtfärs

Av: Joel Åhlin, Harald Wachtmeister, Jason Diakité

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

30 m

Idag finns flera olika växt- och plantbaserade färser att prova. Om du inte är strikt vegan utan en carnivor som vill övertygas kanske du behöver boosta den med lite nyriven parmesanost. Tänk på att växtfärs sällan släpper så mycket vätska som köttfärs utan kan ha en tendens att istället absorbera vätska. En smart fördel med att använda växtfårs, förutom den minskade klimatpåverkan, är att tillagningstiden är kort.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 morot
  • 1 dl olivolja
  • 400 g växtfärs (t.ex. Färs­odlarnas)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm torkad oregano
  • 1 krm torkad basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl grönsaksbuljong, utspädd (eller vatten)
  • 1 krm muskot, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Finhacka lök, selleri och morot.
  2. Värm en gryta med olivolja på medelhög värme. Bryn färsen ordentligt.
  3. Sänk värmen och tillsätt de finhackade grönsakerna. Rör runt i grytan tills grönsakerna mjuknat.
  4. Riv vitlöksklyftorna och rör ner dem. Häll i vinet och låt alkoholen koka ur.
  5. Tillsätt de torkade örterna, tomatpuré, krossade tomater och buljong. Rör runt och låt koka upp. Låt såsen småputtra i 20 minuter.
  6. Tillsätt muskot och smaka av med salt och nymald svartpeppar.