Räkcheesecake

Räkcheesecake
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Räkcheesecake

17 ingredienser

30 m + tid i kyl

"Ett nytt tillskott på vårt julbord som blivit en favorit hos alla– en garanterad succé!" /Jenny Warsén

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 250 g kavring (eller annat mörkt bröd)
  • 100 g smör

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 500 g räkor med skal
  • 3 dl crème fraîche
  • 400 g färskost (philadelphiaost)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2-3 msk dill, färsk och finhackad
  • 1 burk stenbitsrom (eller röd kaviar) [ca 80 g]
  • 1-2 msk citronsaft, färskpressad (+ finrivet citronskal)
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 0,5 tsk svartpeppar, nymalen

Garnering

  • skalade räkor
  • dill
  • rom
  • gräslök
  • rödlök, picklad

Gör så här

  1. Skär brödet i mindre bitar och mixa det till ett fint smul i en mixer eller med en stavmixer. Smält smöret i en kastrull och blanda ner brödsmulorna. Rör samman tills du får en jämn massa.
  2. Fördela massan i en springform, cirka 24 cm i diameter. Platta till och låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
  3. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  4. Skala och grovhacka räkorna. Rör ihop crème fraiche och färskost. Vänd ner lök och räkor i blandningen och tillsätt dill, rom, citronsaft och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen på svag värme i en kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen med kraftiga och snabba rörelser.
  6. Bred ut fyllningen över kavringsbotten och låt formen stå i kylen i minst 5 timmar, gärna ett dygn.
  7. Lossa kanten på formen. Dekorera med räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök före servering.