Räkor i grön curry med ris

koket.se
Räkor i grön curry med ris
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Räkor i grön curry med ris

19 ingredienser

40 min

Gör din egen smakrika gröna currypaste, den får otroligt mycket smak och är väldigt lätt att göra om du har en mixer. Här används den i en snabblagad gryta med kokosmjölk och räkor.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 förp kokosmjölk (à 400 ml)
  • 600 g räkor med skal, skalade
  • 1 kruka thaibasilika
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • neutral olja, till stekning

Grön currypasta

  • 2 citrongräs, tunt skivade
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 6-8 gröna chilifrukter, urkärnade och skivade
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 5 cm färsk ingefära, tunt skivad
  • 2 krukor färsk koriander, stjälkarna till currypasten och bladen till servering
  • 1 msk räkpasta
  • 2 msk neutral olja

Till servering

  • 4 port jasminris, kokt

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till currypastan förutom korianderbladen i en mixer. Kör på hög effekt till en jämn pasta.
  2. Stek hastigt chilipastan i lite olja i en stor traktörpanna eller wok.
  3. Häll på kokosmjölken, i med basilikablad, finrivet limeskal och saft, fisksås och muscovadosocker. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Dra från värmen och lägg i räkorna, lägg på ett lock och låt stå i 5 minuter.
  5. Hacka korianderbladen och strössla över. Servera genast med en skål nykokt jasminris.