Räkor i kokossky

Räkor i kokossky

Räkor i kokossky

22 ingredienser

Chingri malaikari kallas de här smakrika räkorna med gurkmeja, chili och lök.

Ingredienser

  • 16 kungsräkor, råa (rödräkor, andra stora råa räkor eller havskräftsstjärtar)
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk senapsolja (eller neutral olja)

Såsbas

  • 1 msk senapsolja
  • 1,5 msk gul lök, riven
  • 1 tsk vitlök, riven
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 2 gröna chilifrukter, delade på längden
  • 3 kardemummakapslar (gröna)
  • 2 hela nejlikor
  • 0,3 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 3 dl kokosmjölk
  • ev 0,5 dl vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • limefrukt (till servering)

Gör så här

  1. Dela räkorna på längden och rensa bort tarmen.
  2. Blanda räkorna med gurkmeja, chilipulver och salt.
  3. Stek räkorna i 1 msk senapsolja på medelhög värme i 2 minuter per sida så att de får färg.

Såsbas

  1. Lyft av räkorna och tillsätt ytterligare 1 msk senapsolja i pannan.
  2. Stek lök, vitlök, ingefära, grön chili, kardemumma, nejlika och kanelstång ca 5 minuter.
  3. Tillsätt lagerblad, spiskummin, mald koriander, kokosmjölk och vatten och låt puttra i 3 minuter.
  4. Lägg tillbaka räkorna och tillsätt socker samt salt.
  5. Blanda i färsk koriander och lyft av kastrullen från plattan.
  6. Servera rätten med ris eller pulao.