En enkel och vegetarisk variant på den populära japanska rätten ramen. Nudlar och rotfrukter samsas i en smakrik buljong och toppas med kimchi, ägg och spenat.
2 morötter (skalet till buljongen och resten till topping)
0,5 msk svartpepparkorn
5 cm ingefära, skivad
1 dl japansk soja
2 msk risvinäger
1 msk farinsocker
1 msk sesamolja
1 dl kimchi
salt
Övrigt
250 g äggnudlar
2 dl kimchi
4 ägg, hårdkokta
60 g babyspenat
2 msk svarta sesamfrön
neutral rapsolja, till stekning
Gör så här
Fräs vitlök och purjolök tills den är mjuk och lite brynt i olja i en kastrull. Lägg hälften åt sidan på en tallrik.
Häll vatten samt morotsskal, pepparkorn och ingefära i kastrullen. Låt koka i 30 minuter. När buljongen har kokat klart, sila bort alla fasta bitar. Häll tillbaka buljongen i kastrullen.
Koka upp igen och häll i soja, risvinäger, farinsocker, sesamolja och kimchi. Låt få ett uppkok. Smaka av med ev mer kimchi, soja, socker och sesamolja samt salt.
Under tiden buljongen kokar, förbered nudlar och topping.
Strimla morötter med potatisskalare till fina remsor. Skala de hårdkokta äggen och dela på mitten. Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen och kyl sedan av i iskallt vatten. Låt droppa av.
Lägg nudlar i botten på stora skålar. Toppa med morötter, ägghalvor, spenat och kimchi. Häll på den kokande heta buljongen och strö över svarta sesamfrön. Servera genast!